
Η στείρωση αποτελεί μία συνήθη χειρουργική επέμβαση του σκύλου και της γάτας που πραγματοποιείται ώστε να αποφευχθεί η αναπαραγωγή των ζώων.
Εκτός του ότι με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζεται το
πρόβλημα του μεγάλου αριθμού αδέσποτων ζώων, η στείρωση προσφέρει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα στην υγεία και τη συμπεριφορά του ζώου. Στα θηλυκά ζώα η επέμβαση ονομάζεται ωοθηκυστερεκτομή, και αφαιρούνται οι ωοθήκες και οι μήτρα, κάνοντας αδύνατη την εγκυμοσύνη και σταματώντας τους οιστρικούς κύκλους του ζώου. Στα αρσενικά ζώα η επέμβαση ονομάζεται ορχεκτομή, και αφαιρούνται οι όρχεις. Από αυτό το σημείο και μετά οι σκύλοι είναι αδύνατο να αναπαραχθούν. Όλες οι επεμβάσεις γίνονται κάτω από γενική αναισθησία.
Η στείρωση του σκύλου και της γάτας (όπως και άλλων ζωικών ειδών) παρέχει οφέλη στην υγεία του ζώου, όπως:
-Αποτρέπει τα θηλυκά να έρχονται σε οίστρο και να προσελκύουν αρσενικά. Άρα, αποτρέπεται ο κίνδυνος εγκυμοσύνης.
-Σε περιστατικά με κρυψορχία, είναι απαραίτητη η αφαίρεση του κρυψόρχι, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για κακοήθη μεταλλαγή.
-Αποτρέπεται η ανάπτυξη νεοπλασίας των όρχεων και του προστάτη στα αρσενικά ζώα, ενώ στα θηλυκά αποτρέπονται οι λοιμώξεις της μήτρας και οι νεοπλασίες.
-Μειώνονται ενοχλητικές συμπεριφορές των αρσενικών γάτων.
-Αποφεύγεται η ταλαιπωρία του οίστρου, κατά τη διάρκεια του όποιου τα θηλυκά ζώα έχουν αιμορραγικό έκκριμα για εβδομάδες.
-Αποφεύγεται ο κίνδυνος ανάπτυξης πυομήτρας (λοίμωξη η οποία είναι απειλητική για τη ζώη)
-Μειώνεται η πιθανότητα νεοπλασίας των μαστών
Έχει κινδύνους το χειρουργείο;
Παρά το γεγονός ότι η στείρωση είναι μία συνηθισμένη διαδικασία, δεν παύει να αποτελεί μία χειρουργική επέμβαση που φέρει τα ρίσκα τόσο της γενικής αναισθησίας, όσο και των χειρουργικών επιπλοκών. Παρ’ όλ’ αυτά, ο προεγχειρητικός έλεγχος του ζώο (αιματολογικές εξετάσεις, υπέρηχος) σε συνδυασμό με την υψηλού επιπέδου τεχνολογική και γνωσιακή κατάρτιση των σημερινών κτηνιάτρων επιτρέπει τη μείωση του κινδύνου.
Τι πρέπει να προσέξετε μετά το χειρουργείο;
-Όταν το ζώο επιστρέψει στο σπίτι μετά την επέμβαση, ενδέχεται να είναι λίγο ζαλισμένο. Αφήστε το να ξεκουραστεί όσο χρειαστεί.
-Κρατήστε το ζώο εντός του σπιτιού και μην τον φέρνετε σε επαφή με άλλα ζώα
-Μην το αφήνετε να χοροπηδάει πάνω στα έπιπλα για μερικές ημέρες
-Σιγουρευτείτε πως δεν γλύφει το σημείο της χειρουργικής τομής (μπορεί να χρησιμοποιηθεί κολλάρο ελισάβετ)
-Μην κάνετε μπάνιο το ζώο για μερικές ημέρες μετά το χειρουργείο
-Καλέστε άμεσα τον κτηνίατρο σας εάν εμφανιστούν κλινικά συμπτώματα (π.χ. ανορεξία, διάρροια, έμετοι, λήθαργος). Βεβαιωθείτε ότι το ζώο σας τρώει, ουρεί, και αφοδεύει κανονικά.
Αληθεύει πως θα χειροτερεύσει η συμπεριφορά του ζώου μου μετά τη στείρωση;
Αυτή πρόκειται για μία εσφαλμένη αντίληψη. Η συμπεριφορά του ζώου σας αν μη τι άλλο ενδέχεται να βελτιωθεί, καθώς μετά τη στείρωση, συμπεριφορές όπως η σήμανση της περιοχής θα σταματήσουν.
Θα πάρει το ζώο μου κιλά;
Εφόσον τροποποιηθεί η δίαιτα ώστε να καλυφθούν οι χαμηλότερες θερμιδικές ανάγκες των στειρωμένων ζώων, και το κατοικίδιό σας ασκείται συστηματικά, δεν θα υπάρξει πρόσκτηση βάρους.
Χρειάζεται το ζώο μου να γεννήσει πριν στειρωθεί;
Aυτό αποτελεί ακόμη έναν μύθο και δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για να στηρίξουν αυτή τη
θεωρία.